Bardzo smaczny kurczak podany z ryżem to danie dla całej rodziny.Oto moja wersja tego dania, zapraszam:)
2 godz.
Składniki:
1 kg piersi z kury lub udek z kurczaka bez kości
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy (2-3 łyżki)
1/2 szklanki sosu pomidoroweo
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki oleju rzepakowego
Marynata:
1/2 łyżeczki papryki w proszku lub chili
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2-3 ząbki czosnku
Kurczak w sosie pomidorowym z czerwoną fasolą i kukurydzą (santa fe chicken saute) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata:
wszystkie składniki wymieszać w miseczce.
2.Marynatą natrzeć mięso, ułożyć w misce lub naczyniu i wstawić do lodówki na conajmniej dwie godziny. MIęso można również przygotowac dzień wcześniej i pozostawic na całą noc w lodówce.
3.Olej rozgrzaż na patelni, dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.Do mięsa dodac posiekaną cebulę, zrumienić.
4.Do mięsa dodać bulion, sos pomidorowy i przecier, duisić razem na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.Pod koniec dodać fasolę i kukurydzę, gotować jeszcze przez ok.15 minut.
5.Posypać siekanym szczypiorkiem, podawać np. z ryżem oraz zieloną sałatą.
Komentarze