Kurczak w sosie pieczarkowo - koperkowym

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Propozycja na kurczaka w delikatnym sosie pieczarkowo - koperkowym na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem pora i czosnku. Całość świetnie komponuje się z ryżem pełnoziarnistym.

  • 30 min

Składniki:

  • - 100 g ryżu pełnoziarnistego
    - pierś z kurczaka
    - 7 pieczarek
    - 1/3 pora
    - pęczek świeżego koperku
    - 1 ząbek czosnku
    - 200 g jogurtu greckiego
    - 100 ml mleka
    - 50 ml wody
    - 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
    - 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka suszonego koperku
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie pieczarkowo - koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę i oprószamy ją solą, pieprzem i suszonym koperkiem.
  • 2 2. Pora także kroimy w kostkę i szklimy go delikatnie na oliwie z oliwek.
  • 3 3. Następnie dorzucamy kawałki kurczaka i chwilę je podsmażamy.
  • 4 4. Do pora i kurczaka dokładamy pokrojone pieczarki i smażymy je do momentu, aż te delikatnie zmiękną.
  • 5 5. W kolejnym kroku dodajemy jogurt grecki, 50 ml wody oraz sos sojowy. Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
  • 6 6. Po tym czasie dolewamy mleko wymieszane z łyżeczką mąki ziemniaczanej, posiekany koperek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dusimy pod przykryciem przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować