Propozycja na kurczaka w delikatnym sosie pieczarkowo - koperkowym na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem pora i czosnku. Całość świetnie komponuje się z ryżem pełnoziarnistym.
30 min
Składniki:
- 100 g ryżu pełnoziarnistego
- pierś z kurczaka
- 7 pieczarek
- 1/3 pora
- pęczek świeżego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 200 g jogurtu greckiego
- 100 ml mleka
- 50 ml wody
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Kurczak w sosie pieczarkowo - koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę i oprószamy ją solą, pieprzem i suszonym koperkiem.
2.Pora także kroimy w kostkę i szklimy go delikatnie na oliwie z oliwek.
3.Następnie dorzucamy kawałki kurczaka i chwilę je podsmażamy.
4.Do pora i kurczaka dokładamy pokrojone pieczarki i smażymy je do momentu, aż te delikatnie zmiękną.
5.W kolejnym kroku dodajemy jogurt grecki, 50 ml wody oraz sos sojowy. Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
6.Po tym czasie dolewamy mleko wymieszane z łyżeczką mąki ziemniaczanej, posiekany koperek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dusimy pod przykryciem przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.
Komentarze