Kurczak w sosie pieczarkowym

4.5 (186 ocen)

  • 5 min

Soczysty kurczak w kremowym sosie pieczarkowym to przepyszny i sycący posiłek:)

  • 5 min

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
    1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 szklanki mąki
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3/4 szklanki bulionu z kurczaka
    200 g pokrojonych w plastry pieczarek
    50 g masła
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Należy kurczaka przyprawić posypać solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące ( 2 łyżki odsypujemy i zostawiamy do sosu). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka z dwóch stron ok. 7 minut z każdej strony, aż się zarumieni i dobrze wysmaży w środku. Zdejmujemy filety z patelni, kładziemy na talerzu i przykrywamy folią aluminiową aby nie wystygły.
  • 2. Zmniejszamy ogień i wlewamy na patelnię resztę oliwy i wsypujemy dwie łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy bulion, ciągle mieszając. Następnie wrzucamy pieczarki i dusimy ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy masło, sok z cytryny, ciągle mieszając aż masło się rozpuści i połączy z sosem. Nie przerywając mieszania dodajemy jogurt. Rozkładamy kurczaka na talerzu,. polewamy sosem i podajemy.

Porady

Gdy dodajemy do sosu jogurt, dolewajmy go stopniowo, ciągle mieszając, i nie pozwólmy by sos się zagotował, bo może się zwarzyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować