Kurczak w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Należy kurczaka przyprawić posypać solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące ( 2 łyżki odsypujemy i zostawiamy do sosu). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka z dwóch stron ok. 7 minut z każdej strony, aż się zarumieni i dobrze wysmaży w środku. Zdejmujemy filety z patelni, kładziemy na talerzu i przykrywamy folią aluminiową aby nie wystygły.
2.Zmniejszamy ogień i wlewamy na patelnię resztę oliwy i wsypujemy dwie łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy bulion, ciągle mieszając. Następnie wrzucamy pieczarki i dusimy ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy masło, sok z cytryny, ciągle mieszając aż masło się rozpuści i połączy z sosem. Nie przerywając mieszania dodajemy jogurt. Rozkładamy kurczaka na talerzu,. polewamy sosem i podajemy.
Porady
Gdy dodajemy do sosu jogurt, dolewajmy go stopniowo, ciągle mieszając, i nie pozwólmy by sos się zagotował, bo może się zwarzyć.
Komentarze