Kurczak w sosie z grzybów leśnych

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Taki sos przywołuje mi smak dzieciństwa. ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
    3 garście grzybów leśnych
    3 szklanki wody
    pół łyżeczki czubricy
    100 ml śmietanki 18%
    2 łyżki serka z pieprzem
    spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
    20 g masła
    3 łyżki mąki
    2 ząbki czosnku
    sól do smaku
    200 g kaszy pęczak
    1 łyżka oleju
    szczypta czosnku niedźwiedziego

    Buraczki:

    3 średniej wielkości buraki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w sosie z grzybów leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej zalewamy suszone grzyby dwiema szklankami wrzątku i gotujemy do miękkości buraczki.

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, pierś kroimy w kosteczkę i podsmażamy doprawionego czubrycą, startym czosnkiem oraz solą.

    Grzyby odsączamy i odkładamy* natomiast wodę w której się moczyły dodajemy do mięsa. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy przez piętnaście minut.

    Gotujemy kaszę pęczak.

    Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka i plasterki czosnku. Dodajemy obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki buraczki, solimy do smaku i doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim.

    Do słoiczka wsypujemy mąkę i dolewamy szklankę wody. Energicznie wstrząsając mieszamy i dolewamy do sosu. Jak zacznie gęstnieć dodajemy kawałek masła, serek z pieprzem oraz świeżo zmielony czarny pieprz.

    Podajemy z ugotowaną kaszą i buraczkami posypanymi czosnkiem niedźwiedzim.


Porady

*Jeśli lubicie możecie również grzyby dodać do sosu, ja wolę czysty sos. ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować