Kurczak w sosie z grzybów leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej zalewamy suszone grzyby dwiema szklankami wrzątku i gotujemy do miękkości buraczki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, pierś kroimy w kosteczkę i podsmażamy doprawionego czubrycą, startym czosnkiem oraz solą.
Grzyby odsączamy i odkładamy* natomiast wodę w której się moczyły dodajemy do mięsa. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy przez piętnaście minut.
Gotujemy kaszę pęczak.
Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka i plasterki czosnku. Dodajemy obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki buraczki, solimy do smaku i doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim.
Do słoiczka wsypujemy mąkę i dolewamy szklankę wody. Energicznie wstrząsając mieszamy i dolewamy do sosu. Jak zacznie gęstnieć dodajemy kawałek masła, serek z pieprzem oraz świeżo zmielony czarny pieprz.
Podajemy z ugotowaną kaszą i buraczkami posypanymi czosnkiem niedźwiedzim.
Porady
*Jeśli lubicie możecie również grzyby dodać do sosu, ja wolę czysty sos. ;)
Komentarze