Kurczak w zalewie jogurtowej z imbirem

0 (0 ocen)

Rozgrzewający kurczak na chłodne dni:)

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    2 ząbki czosnku
    imbir - 2,5cm
    6 łyżek jogurtu naturalnego
    1 łyżka przecieru lub koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    limonka
    sól do smaku
    czarny pieprz mielony
    chili
    mielony cynamon
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w zalewie jogurtowej z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zalewa jogurtowa 1. W miseczce mieszamy składniki zalewy: rozgnieciony w prasce czosnek, posiekany bardzo drobno korzeń imbiru, jogurt, przecier lub koncentrat pomidorowy, kurkumę, łyżkę soku z limonki, po szczypcie chili, gałki muszkatołowej, cynamonu. Doprawiamy solą i pieprzem ( ok. po pół łyżeczki).
  • filety w zalewie 2. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i dokładnie pokrywamy zalewą.
  • filety w zalewie jogurtowej 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez przykrycia, około 40 minut, aż mięsko będzie miękkie w środku.
  • kurczak w zalewie jogurtowej 4. Upieczonego kurczaka podajemy na ciepło z dowolną sałatką, a można też serwować na zimno.

Porady

Kurczak ma dosyć mocno imbirowy, intensywny smak. Dla tych, którzy nie przepadają za tą przyprawą, można zrobić wersję zalewy jogurtowej z dowolną, ulubioną mieszanką przypraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować