Kurczak w zalewie jogurtowej z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce mieszamy składniki zalewy: rozgnieciony w prasce czosnek, posiekany bardzo drobno korzeń imbiru, jogurt, przecier lub koncentrat pomidorowy, kurkumę, łyżkę soku z limonki, po szczypcie chili, gałki muszkatołowej, cynamonu. Doprawiamy solą i pieprzem ( ok. po pół łyżeczki).
2.Umytą i osuszoną pierś z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i dokładnie pokrywamy zalewą.
3.Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez przykrycia, około 40 minut, aż mięsko będzie miękkie w środku.
4.Upieczonego kurczaka podajemy na ciepło z dowolną sałatką, a można też serwować na zimno.
Porady
Kurczak ma dosyć mocno imbirowy, intensywny smak. Dla tych, którzy nie przepadają za tą przyprawą, można zrobić wersję zalewy jogurtowej z dowolną, ulubioną mieszanką przypraw.
Komentarze