Kurczak z curry, winem i sezamem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kurczak to mięso, które świetne smakuje w wersji słodkawej, gotowany w winie zyskuje aksamitną wyrazistość.

  • 20 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg)
    - 1 łyżka miodu
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka curry
    - 1/3 szklanki czerwonego wina półwytrawnego lub półsłodkiego
    - garstka ziarenek słonecznika
    - 1 łyżka białego sezamu
    - sól
    - papryka słodka
    - papryka ostra

Kurczak z curry, winem i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy kurczaka i podsmażamy go z masłem dodając curry, paprykę słodką, ostrą i szczyptę soli.
  • 2. Pod koniec smażenia dodajemy ziarenka słonecznika.
  • 3. Kiedy kurczak będzie miał złoty kolor dodajemy łyżkę miodu i podlewamy winem.
  • 4. Dusimy do momentu prawie całkowitego wyparowania wina.
  • 5. Przed podaniem posypujemy białym sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy