Kurczak z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Następnie kroimy w paski lub w kostkę jak kto lubi. Wrzucamy do miski lub do innego naczynia i dokładamy do niego 2 duże łyżki sosu chili czosnkowego
2 łyżeczki do herbaty sosu chili z imbirem
2 łyżki sosu sojowego-ciemnego-mieszamy i wkładamy do lodówki na 1h.
2.W tym czasie myjemy warzywa,czosnek i imbir obieramy. Wszystkie przygotowane warzywa kroimy w słupki a czosnek w plasterki cieniutkie.
3.Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej i dodajemy pocięte warzywa wraz z czosnkiem i imbirem.Delikatnie solimy i pieprzymy-mieszamy,przykrywamy pokrywą i dusimy około 10 minut.Odkrywamy i podsmażamy chwilkę do wyparowania wody jaka nam powstała.Tak przygotowane warzywa wykładamy do innego naczynia-odstawiamy.
4.Na tym samym oleju dodajemy kurczaka wraz z marynatą jaka sie zrobiła dodajemy curry i smażymy bez przykrycia z kazdej strony mieszając około paru minut,bo pierś szybko sie smaży. I gotowe.
Na talerz wykładamy wcześniej uduszone warzywa na nie wykładamy kurczaka i podajemy.
Komentarze