Jestem na emeryturze. Mam synów, którzy także potrafią gotować,i 1,5-rocznego wnuka Filipa. W naszej rodzinie kuchnia to centrum domu. Lubimy drób, dlatego kurczak często pojawia się na naszym stole.
60 min
Składniki:
● 4 pojedyncze filety z kurczaka
● sos sojowy
● sok z cytryny
● brokuł
● pęczek marchewki
● 25 dag groszku cukrowego
● 4-5 łyżek kukurydzy
● 3 łyżki oliwy
● sól
● pieprz
● tymianek
● oregano
● szałwia
● 2-3 ząbki czosnku
● 5 dag startego parmezanu
Kurczak z bukietem warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy
i lekko rozbijamy. Skrapiamy sosem sojowym i sokiem z cytryny, wstawiamy do lodówki. Warzywa myjemy. Brokuła dzielimy na różyczki. Marchewki obieramy i kroimy w talarki. Groszek łuskamy.
2.Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wsypujemy pokrojone
w plasterki ząbki czosnku. Podsmażamy
na złoty kolor, wyjmujemy.
Wkładamy filety i smażymy
po 7-8 minut z obu stron.
Mięso przekładamy na talerz
i trzymamy w ciepłym miejscu
3.Warzywa wkładamy na patelnię,
doprawiamy ziołami,
solą i pieprzem. Smażymy ok.
3 minut, mieszając. Dodajemy
mięso i podlewamy kilkoma
łyżkami wrzątku. Dusimy pod
przykryciem na małym ogniu,
aż warzywa będą miękkie. Posypujemy
parmezanem
Komentarze