Kurczak z buraczkami

0 (0 ocen)

Kruchy, soczysty kurczak z chrupiącą skórką podany z pieczonymi buraczkami z dodatkiem jabłka, żurawiny i miodu.

Składniki:

  • kurczak z wiejskiej hodowli
    sól
    pieprz
    kawałek imbiru
    papryczka chili
    liście selera
    lubczyk
    3 cebule
    główka czosnku
    2-3 liście laurowe
    3-4 ziela angielskie
    4 buraki

    4 jabłka
    300 g świeżej żurawiny
    3 łyżki miodu
    goździk
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, możemy również użyć ulubionej mieszanki przypraw. Do środka kurczaka wkładamy kawałki imbiru, chili, liście selera i lubczyku oraz ząbki czosnku. Kurczaka przekładamy najlepiej do żeliwnej brytfanny. Wsypujemy liście laurowe i ziele angielskie.
    Kurczaka obkładamy cebulą i dokładnie umytymi burakami (buraków NIE obieramy ze skórki).
    Kurczaka pieczemy pod przykryciem 2 godziny w 160 stopniach C. Kurczaka odkrywamy, wyjmujemy buraki. Zwiększamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy kurczaka 10-15 minut z jednej strony, następnie go obracamy i pieczemy na rumiano z drugiej strony. Dzięki temu cały kurczak będzie chrupiący.
  • 2. W czasie, gdy kurczak się dopieka zajmujemy się buraczkami. Buraczki obieramy, następnie kroimy je w zapałkę. Jabłka obieramy i kroimy je w kostkę. Do garnka przekładamy buraczki, jabłka i żurawinę, całość zalewamy miodem, doprawiamy solą i roztartym goździkiem. Dusimy, aż żurawina przestanie pękać.
  • 3. Kurczaka dzielimy na porcje podajemy z buraczkami i ulubioną sałatką oraz ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować