Postawiłam na połączenie moich ulubionych azjatyckich grzybów czyli mun i shitake. Mają one ciekawą teksturę, super aromat i naprawdę dobry smak. Polecam.
30 min
Składniki:
1 kg filetów z udźca kurczaka
½ opakowania grzybów mun ( tj. 25 g )
5 grzybów shitake lub 25 g suszonych
1 papryka czerwona
2 cebule
½ szklanki bulionu
Marynata
50 ml sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka brązowego cukru
1 duża papryczka chilli
1 łyżka oleju sezamowego
Kurczak z grzybami mun i shitake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby mun i shitake zalewamy w miseczce wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Przygotowujemy marynatę łącząc sos sojowy, z pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem i chilli. Do sosu sojowego dodajemy cukier brązowy, olej sezamowy i ocet ryżowy, mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na dość spore kawałki ( jeden filet z udźca dzielimy na 3 ). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do marynaty i marynujemy go minimum 30 minut. Grzyby odcedzamy ( nie wylewamy wody ) i kroimy je w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na rumiano kurczaka odsączonego z marynaty (marynatę zachowujemy ). Zarumienionego kurczaka przekładamy na talerzy, na tej samej patelni przesmażamy [pokrojoną w plasterki cebulę, kiedy się zeszkli delikatnie dodajemy pokrojone grzyby i dolewamy wodę w której, moczyły się grzyby. Gotujemy około 5 minut. Do cebuli dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę lub plasterki paprykę i wlewamy zarówno marynatę z mięsa jak i bulion – całość gotujemy około 20 minut pod przykryciem, a potem jeszcze 10 minut na dużym ogniu aby nadmiar wody odparował. Sos doprawiamy solą, pieprzem ewentualnie odrobiną cukru brązowego. Serwujemy gorące z ryżem ugotowanym na sypko.
Komentarze