Kurczak z dynią i tymiankiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Fantastyczna kombinacja kurczaka, dyni, pieczarek i tymianku z dodatkiem ziemniaków smażonych na oleju z orzechów włoskich. Jednym słowem- jesienny full wypas :)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • KURCZAK:
    - FILETY: filet z piersi kurczaka: 70 dekagramów
    - miąższ z dyni: 50 dekagramów
    - pieczarki świeże: 40 dekagramów
    - mała cebula: 1 sztuka
    - tymianek suszony (lub 1 gałązka świeżego): 1 łyżeczka
    - mąka: 2 łyżki
    - masło: 3 łyżki
    - śmietana 18%: 100 mililitrów
    - wywar z warzyw: 500 mililitrów
    - pietruszka zielona natka: 3 łyżki
    ZIEMNIAKI:
    - młode ziemniaki: 50 dekagramów
    - olej z orzechów włoskich: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z dynią i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy na około 3 cm kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem oraz łyżką oliwy. Całość dokładnie mieszamy.
  • 2. Następnie filety obtaczamy w mące i odstawiamy na 15 minut.
  • 3. Dynię kroimy w około 2 cm kostkę, pieczarki w 1 cm talarki.
  • 4. Cebulę drobno siekamy.
  • 5. W rondlu roztapiamy 1 łyżkę masła, wkładamy do niego kawałki kurczaka i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony aż się zrumienią. Tak przygotowane filety odkładamy do miseczki.
  • 6. Do tego samego rondla wlewamy oliwę i podsmażamy na niej pieczarki i cebulę przez 2 minuty, po czym odkładamy do miseczki.
  • 7. Następnie w rondlu roztapiamy pozostałą ilość masła, wrzucamy dynię i smażymy przez 3 minuty. Na tak przygotowaną dynię kładziemy kurczaka i podgrzewamy całość przez 2 minuty mieszając delikatnie tak, by dynia się nie rozwaliła.
  • 8. Do rondla wlewamy wywar warzywny, przykrywamy przykrywką i całość gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
  • 9. Do miseczki odlewamy kilka łyżek sosu, dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy. Następnie dodajemy resztę śmietany i mieszamy.
  • 10. Śmietanę wlewamy powoli do rondla cały czas mieszając.
  • 11. Na końcu dodajemy pieczarki i cebulę i gotujemy bez przykrycia około 5 minut.
  • 12. Ziemniaki dokładnie szorujemy ( nie obieramy), wrzucamy do zimnej wody , solimy i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut.
  • 13. Po tym czasie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • 14. Ostudzone ziemniaki kroimy na talarki o szerokości 1 cm i smażymy na patelni grillowej z rozgrzanym olejem z orzechów włoskich aż się zrumienią ( około 3 minut z każdej strony).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować