Kurczak z fasolą po francusku

5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie jest delikatne i kremowe, z wyczuwalnym aromatem białego wina. Sprawdzi się na elegancki obiad. A przy tym przygotowuję się je bardzo szybko

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli,
    1 puszka białej fasoli,
    2/3 szklanki białego wytrawnego wina,
    1 podwójna pierś z kurczaka,
    1 szklanka bulionu warzywnego,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%,
    1 łyżeczka tymianku,
    sól,
    pieprz,
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Kurczak z fasolą po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak z fasolą po francusku 1. Fasole odsącz na sicie, przepłucz je wodą. Mięso umyj, osusz, i pokrój w duża kostkę ( jedną pierś na 4-5 części). Oprósz je solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Kurczak z fasolą po francusku 2. Na patelni podsmaż cebulę, pod koniec dodaj pokrojony drobno czosnek. Następnie dodaj mięso i obsmaż je na rumiano. Zalej całość białym winem. Po 1 minucie dodaj bulion, tymianek i duś razem pod przykryciem około 20 minut.
  • Kurczak z fasolą po francusku 3. 5 minut przed końcem dodaj fasole. Następnie dodaj śmietanę, uważaj, żeby się nie zważyła. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
  • Kurczak z fasolą po francusku 4. Zdejmij danie z ognia i posyp posiekaną natką pietruszki. Podaj z bagietką. Bon a petit!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kurczak Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kurczak po francusku

To może cię zainteresować