Kurczak z kozakami w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam mięso drobiowe pod każdą postacią. Jest smaczne i łatwe w przygotowaniu, dziś postanowiłam połączyć ze sobą grzyby, śmietanę, zioła i pierś z kurczaka - sami zobaczcie co wyszło.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
    garść świeżej zielonej pietruszki
    1 mała gałązka lubczyku
    200g śmietany 30%
    0,5kg świeżych kozaków (obgotowanych wcześniej)
    1 duża cebula
    olej, masło do smażenia
    sól, pieprz do smaku
    szczypta słodkiej papryki
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie

Kurczak z kozakami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na oleju z dodatkiem łyżki masła.
  • 2. Kurczaka kroimy w kostkę posypujemy słodka papryką, pietruszkę i lubczyk szatkujemy i mieszamy z kurczakiem (zostawiamy łyżkę zielonej pietruszki).
  • 3. Gdy cebula jest już miękka, dorzucamy kurczaka liść laurowy, ziele angielskie i wszystko razem podsmażamy. Następnie dodajemy obgotowane grzyby. Podlewamy odrobiną wody i dusimy przez 10- 15 minut.
  • 4. Gdy mięso mamy już miękkie całość zalewamy śmietaną delikatnie mieszając całość. Wszystko solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez około 5 minut, aby nasz sos zgęstniał. Na końcu posypujemy wszystko pozostałą częścią pietruszki.
  • 5. Danie podajemy z ryżem lub kopytkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy