Uwielbiam mięso drobiowe pod każdą postacią. Jest smaczne i łatwe w przygotowaniu, dziś postanowiłam połączyć ze sobą grzyby, śmietanę, zioła i pierś z kurczaka - sami zobaczcie co wyszło.
30 min
Składniki:
1 pierś kurczaka
garść świeżej zielonej pietruszki
1 mała gałązka lubczyku
200g śmietany 30%
0,5kg świeżych kozaków (obgotowanych wcześniej)
1 duża cebula
olej, masło do smażenia
sól, pieprz do smaku
szczypta słodkiej papryki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
Kurczak z kozakami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na oleju z dodatkiem łyżki masła.
2.Kurczaka kroimy w kostkę posypujemy słodka papryką, pietruszkę i lubczyk szatkujemy i mieszamy z kurczakiem (zostawiamy łyżkę zielonej pietruszki).
3.Gdy cebula jest już miękka, dorzucamy kurczaka liść laurowy, ziele angielskie i wszystko razem podsmażamy. Następnie dodajemy obgotowane grzyby. Podlewamy odrobiną wody i dusimy przez 10- 15 minut.
4.Gdy mięso mamy już miękkie całość zalewamy śmietaną delikatnie mieszając całość. Wszystko solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez około 5 minut, aby nasz sos zgęstniał. Na końcu posypujemy wszystko pozostałą częścią pietruszki.
Komentarze