Kurczak z kaparami w sosie cytrynowym

0 (0 ocen)

Pyszny pomysł na drugie danie. W przepisie wykorzystałam udka, z których ugotowałam wcześniej rosołek. Oczywiście można wykorzystać np. piersi z kurczaka, które należy pokroić na kawałki, oprószyć mąką i usmażyć, a następnie dodać do sosu.

Składniki:

  • 2 ugotowane udka kurczaka
    1 łyżka mąki
    2 łyżki klarowanego masła
    100ml bulionu
    1 łyżka kaparów
    Sok z połówki cytryny
    Skórka z cytryny
    3 łyżki śmietany
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z kaparami w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos - W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy lekko rumianą zasmażkę. Wlewamy bulion, zagotowujemy ciągle mieszając by nie było grudek. Do bulionu dodajemy kapary, sok z cytryny, startą skórkę cytrynową i śmietanę. Sos zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Kurczak z kaparami w sosie cytrynowym 2. Ugotowane udka kurczaka rozdrabniamy i wkładamy do rondla, żeby przesiąkł aromatem sosu. Gotujemy go wraz z sosem na małym ogniu od 1 do 3 minut.

Porady

Danie wspaniale smakuje z ryżem, pieczonymi ziemniaczkami czy - jak u mnie - z gotowymi kluseczkami. Oczywiście w towarzystwie surówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapary

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować