Kurczak z kaszą bulgur i brunatnymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy ,osuszamy,wycinamy kości. Nacieramy przyprawa do kurczaka , odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
2.Farsz: kaszę gotujemy al dente w osolonym wrzątku, studzimy.
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy nie wielką ilość oleju, przesmażamy cebulę, dodajemy pora oraz pieczarki, dusimy ok. 10 min. , przyprawiamy
solą i pieprzem, dodajemy kasze i mieszamy.
3.Kurczaka faszerujemy przygotowanym farszem i zszywamy nićmi kuchennymi, nóżki związujemy.
Kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka i przekładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy niewielką ilością wody .pieczemy
80-90 min. w temp.170 stopni.
4.4.Podajemy za raz po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Komentarze