Kurczak z Orzechami i Papryką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis od przyjaciela z Azji

  • 45 min

Składniki:

  • Pierś kurczaka 2 szt.

    Imbir 1 łyżeczka /mielony/

    Przyprawa chińska 5 smaków 1 łyżeczka /lub Wok - mix/

    Sos sojowy 4 łyżki /u mnie ciemny/

    Miód 2 łyżeczki /płynny/

    Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki

    Olej arachidowy 2 łyżki

    Papryka czerwona 1 szt. /duża/

    Chili papryczka 2 szt. /malutkie, suszone. Można dodać chili w proszku jeśli nie masz papryczek suszonych. W taki wypadku wystarczy 1/2 łyżeczki lub mniej, zależy jak ostre dania lubisz/

    Orzeszki ziemne niesolone garść

    Cebula dymka 4 szt. /z zieloną częścią/

Kurczak z orzechami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem, przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, miodem oraz gałką muszkatołową. Odstawić na 30 minut. Wyjąć z marynaty. Smażyć w woku na oleju arachidowym. Wyjąć z woka, odłożyć. na pozostałym w woku oleju smażyć pozbawione pestek, posiekane suszone chili oraz orzeszki i pokrojoną w paski paprykę. Po 2 minutach wrzucić posiekane dymki. Dodać marynatę i mięso i wymieszać. Podawać z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy