Kurczak z mozarellą i suszonymi pomidorami podawany z pieczonymi warzywami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać. Ziemniaki,seler i buraki pokroić w łódeczki, marchewkę zaś w grubsze paski.
2.Warzywa układamy na blaszy. Polewamy oliwą i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut.
3.W międzyczasie przygotowujemy kurczaka. Robimy poziome nacięcie w piersi, tworząc kieszeń. Oprószamy solą oraz pieprzem wewnątrz kieszeni.Suszone pomidory siekamy i mieszamy z rozdrobnioną mozzarellą. Następnie wkładamy je w środek każdej kieszeni kurczaka.
4.Tak przygotowane piersi moczymy w mleku lub roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z sezamem ,solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia skórki ( ok 10 minut) .
5.Następnie układamy piesi na małej blaszy i wkładamy do piekarnika , gdzie pieką się już nasze warzywa. Pieczenie kurczaka trwa około 20 minut.
6.W czasie, gdy nasze warzywa i piersi dochodzą w piekarniku zajmujemy się dipem. Ścieramy świeży ogórek na tarce o dużych oczkach. Mieszamy go ze śmietaną i przyprawiamy solą oraz czosnkiem.
Komentarze