Kurczak z pastą tom yum, bazylią azjatycką i makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka należy umyć, osuszyć, a następnie pokroić w kostkę i umieścić w misce.
Dodać sos sojowy i obie papryki.
Całość dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki - minimum na 1 h.
(Ja pozostawiłam na całą noc.)
2.Makaron ugotować - wg przepisu z opakowania.
3.Po tym czasie cebulę pokroić w cienkie piórka i przełożyć na patelnię z mocno rozgrzanym olejem.
Smażyć (mieszając) do momentu - aż się zeszkli.
Następnie cebulę lekko posolić, podlać odrobiną wody i dusić (pod przykryciem) - do miękkości.
Płyn musi całkowicie odparować.
4.Wtedy należy dodać kurczaka i pastę Tom Yum.
Całość smażyć przez 5-7 minut i doprawić do smaku (curry, bazylią, solą i pieprzem).
5.Makaron przełożyć do zawartości patelni. Danie wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze