Kurczak z ryżem w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż zalać dwiema szklankami wody, wsypać łyżeczkę soli, kurkumę, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować 12 minut. W osobnym garnku zagotować wodę, wrzucić obrane marchewki, gotować 12 minut na wolnym ogniu.
2.Grzyby zamoczyć we wrzącej wodzie, odstawić na 5 minut. Całość zmiksować.
3.Pierś z kurczaka umyć, pokroić w cienkie paski, posypać solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Na patelni rozgrzać olej, mięso usmażyć na złoty kolor. Przełożyć na talerz. Z patelni odlać połowę oleju.
4.Na patelnię, na której smażył się kurczak przelać zmiksowane grzyby, posypać solą ( do smaku), kolorowym pieprzem, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować 10 minut. Mąkę wymieszać z zimną wodą, przelać do sosu, krótko zagotować, zmniejszyc ogień do minimum, gotować 5 minut. Sos powinien zgęstnieć.
5.Na talerze przelać sos grzybowy, na nim ułożyć porcję ryżu, marchewki pokrojone w plasterki, usmażone kawałki piersi z kurczaka. Oprószyć nasionami siemienia lnianego.
Komentarze