Kurczak z Warzywami po chinsku

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przesylam moj numer 1 przepis na kurczak z warzywami i makaronem.Jest dosc pracochlonny, nalezy pokroic wszystkie warzywa i przygotowac kurczak ale oplaca sie w 100%. Porcja wystarcza na 5 doroslych osob.. i wszyscy beda to uwielbiac. Jest to moje glownie danie na imprezy.

  • 50 min

Składniki:

  • piers z kurczaka ok 250 gram.
    1 lyzeczke sosu sojowego
    1 lyzke wina ryzowego ( rice cooking wine)
    0.5 lyzeczki przyprawy chinskiej ( five spice powder)
    0.5 poleczki pieprzu czarnego mielonego.

    0.5 szklanki wywaru z rosolu
    3 kopiate lyzki ciemnego sosu z ostryg

    - 4 zabki czosnku
    -5 plasterkow imbiru
    - 2 ostre male czewone papryczki chilli

    - 1 papryka czerwona
    - ok 10 sztuk malych marchewek
    - 5 grzybow chinskich
    - 4 male chinskie kapustki
    - 5 glowek szczypiorku
    - 3 garski kielek fasoli ( beans sprouts)

    -szczypiorek
    -olej sezamowy
    -sezam-ziarna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z warzywami po chinsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy piers z kurczaka ok 250 gram.
    Kroimy kurczak w dosyc cienkie plastry i wkladamy do malego naczynia.
    Do kurczaka dodajemy 1 lyzeczke sosu sojowego , 1 lyzke wina ryzowego ( rice cooking wine)
    0.5 lyzeczki przyprawy chinskiej ( five spice powder) i 0.5 poleczki pieprzu czarnego mielonego.
    Odstawiamy to i robimy sos
    0.5 szklanki wywaru z rosolu i 3 kopiate lyzki ciemnego sosu z ostryg. Mieszamy razem i sos jest gotowy.

    Przygotowujemy warzywa.
    Na drobno kroimy
    - 4 zabki czosnku
    -5 plasterkow imbiru
    - 2 ostre male czewone papryczki chilli

    -papryka czerwona( kroimy w podluzne plastry)
    - ok 10 sztuk malych marchewek )
    - 5 grzybow chinskich ( kroimy w 1 cm plastry)
    - 4 male chinskie kapustki ( baby back choy )
    - 5 glowek szczypiorku
    - 3 garski kielek fasoli ( beans sprouts)

    Rowniez potrzebujemy makaron jajeczny chinski polsurowy 500 g ( mozna wszystkie skladniki kupic w chinskim sklepie) jesli nie znajdziecie panstwo tego makaronu , mozna go zastapic surowym chinskim makaronem , trzeba to ugotowac.

    patelnie rozgrzewamy i na oliwie smazymy zamarynowana piers z kurczaka ok 3 minuty czesto mieszajac,
    Wykladamy kurczaka na talerz, patelnie wysuszamy.
    nastepnie, na rozgrzanej patelni podsmazamy czaosnek, imbir i papryczke chilli i wrzucamy papryke czerwona, grzyby, marchewke,i chinska kapustke.
    podsmazamy to kilka minut i wrzucamy makaron i sos, podsmazamy to kilka minut mieszajac co chwile i nastepnie dodajemy kielki fasoli i szczypiorek znowu na kilka minut mieszamy i na koniec kurczak wczesniej podsmazony .
    Gotowe:)
    Wykladamy na talerz , skraplamy olejem sezamowym i sezamem.

    Smacznego..

Porady

Warzywa powinny byc lekko chrubioce, nie powinny byc miekkie... dlatego kurczak podsmazamy kilka minut osobno... caly czas smazenia jest krotki.. czasochlonne jest przygotowanie warzyw. Warto- jest to danie wyjatkowe dla smakoszy chinskich potraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować