Kurczak z warzywami w sosie słodko- kwaśnym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Do przygotowania w kilka chwil. Każdemu będzie smakować.

  • 35 min

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
    300 g mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej
    1/2 szklanki wody
    1,5 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżki cukru
    1,5 łyżki soku z pomarańczy
    1/2 łyżki octu winnego
    1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
    sól
    pieprz
    oliwa do smażenia

Kurczak z warzywami w sosie słodko- kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z piersi kurczaka kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię i chwilę podsmażamy na oliwie. Dodajemy mieszankę chińską. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Mięso oraz warzywa podlewamy wodą i dusimy około 5 minut.
  • 2. Sos sojowy mieszamy z koncentratem pomidorowym, cukrem, sokiem z pomarańczy, octem winnym oraz mieloną papryką. Sos dodajemy do kurczaka i warzyw. Mieszamy i dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy