Kurczak z ziemniakami i gotowaną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski i nacieramy przyprawami. Odstawiamy na 10 minut. Następnie kładziemy kurczaka na rozgrzaną patelnię, dodajemy gałązkę lubczyku i smażymy. Po usmażeniu wyjmujemy mięso ale nie wyłączamy patelni.Dolewamy troszkę wody do tłuszczu w którym smażyliśmy kurczaka, następnie w słoiczku mieszamy wodę z mąką i w małej ilości dodajemy do tłuszczu robiąc delikatny sosik na ziemniaczki.
2.Kapustę umyć i poszatkować. Wrzuć kapustę do garnka, wlej olej, wsyp 4 łyżki cukru, posól i dolej troszkę wody na dnie garnka. Duś przez 15 minut na małym ogniu. wsypać pokrojony koperek (według uznania, ja daję go dużo) i dodaj ocet. Wszystko wymieszaj i chwile poduś na małym ogniu. Ewentualnie dopraw według swojego smaku.
3.Ziemniaki obieramy , myjemy i przekładamy do garnka zalewając je wodą. Silimy i gotujemy do miękkości.
Komentarze