Kurczak z żurawina i szpinakiem

0 (0 ocen)

Szybka sałatka na ciepło z wykorzystaniem kurczaka np pozostałego z gotowania rosołu z pysznymi dodatkami.

Składniki:


  • 1 porcja ugotowanego kurczaka
    łyżka oliwy
    150g szpinaku świeżego
    1 jabłko
    garść żurawiny
    zabek czosnku
    sól
    pieprz
    chili

Kurczak z żurawina i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę wsypujemy do szklanki i zalewamy minimalna ilością wrzątku (tyle tylko by zakryć owoce). Jabłko oczyszczamy z gniazd nasiennych (możemy obrać) i kroimy w kostkę. kurczaka kroimy w kostkę lub rwiemy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwie niezbyt mocno, wrzucamy na nią kurczaka i jabłko i obsmażamy ok 5 min. Dodajemy odsączoną żurawinę, wypłukany 3 razy szpinak (odwirowany), czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Całość podsmażamy jeszcze ok 5 min aż szpinak osiądzie i odparuje

Komentarze

Podobne przepisy