Przepis z kuchni greckiej ugotowany przez nas podczas tegorocznych wakacji na Krecie. Więcej dań powstałych podczas tego wyjazdu znajdziecie tutaj: http://grumko.blox.pl/strony/kreta01.html.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- kurczak w całości lub np. same piersi: 1.5 kilograma
- oliwa z oliwek: 0.5 szklanki
- sok z cytryny: 1 sztuka
- sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
- oregano: 1 szczypta
- białe wytrawne wino: 1 szklanka
- grecki ser graviera: 30 dekagramów
Kurczak zapiekany z serem graviera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka podzielić na porcje. Obsmażyć na oliwie. Dodać sok z cytryny, wino, podlać ciepłą wodą, doprawić solą i pieprzem i gotować do miękkości. Wyjąć, obrać ze skóry i kości. Układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać pieprzem i oregano. Mięso obłożyć plasterkami sera i piec do momentu aż ser zacznie się rozpuszczać.
Komentarze