Kurki w sosie śmietanowo- koperkowym

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mojego brata poniosło do lasu i wrócił z grzybkami, kurkami:)) a że ja miałam trochę wolnego czasu, to znalazł mi zajęcie :) i tak o to przetworzyłam grzybki na sosik :)) PYCHAAA :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1kg kurek (inna nazwa pieprznik jadalny)
    2 łyżki cukru
    3 średnie, młode cebulki
    100 g śmietany 12 % (śmietana do zup i sosów)
    1/3 szklanki mleka
    pół kostki margaryny
    1 łyżka mąki
    4 gałązki koperku
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurki w sosie śmietanowo- koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17es9s1 1. Kurki obieramy/ dokładnie czyścimy, płukamy. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy dwie płaskie łyżki cukru, jak woda zacznie wrzeć wrzucamy kurki i gotujemy 40 minut. Następnie grzybki odcedzamy. (Kurki gotujemy w wodzie z cukrem ponieważ grzyby te mają gorzkawy posmak, gotowane w ten sposób tracą tą goryczkę).
  • image-17fr3m7 2. Następnie kroimy cebulkę w piórka. Margarynę rozpuszczamy na patelni i wrzucamy cebulkę, dusimy tak około 15 minut, aby była miękka, następnie dodajemy ugotowane, odcedzone grzybki i dusimy jeszcze 10 minut.
  • 3. W miseczce łączymy ze sobą śmietanę, mleko i mąkę, dokładniej mieszamy i wlewamy do grzybków, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Wszystko dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Sosik gotowy, smacznego :)

Porady

Czas przygotowania podany łącznie z gotowaniem grzybków. Grzyby gotujemy od momentu zagotowania 40 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Koper Kurki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować