Jeśli mamy kurki świeże lub mrożone to zapowiada się świetny obiad!
25 min
Składniki:
pół paczki makaronu kokardki (farfalle)
Garść kurek (mrożonych lub świeżych)
30 dag wędzonego boczku lub dobrej szynki
20 dag żółtego sera
pół szklanki słodkiej śmietanki (18 lub 36%)
garść koperku lub natki pietruszki (może być mrożona)
sól, pieprz do smaku
Kurki czy motylki? - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie smażymy na złoto boczek pokrojony w słupki, a następnie dodajemy do niego kurki (można je pokroić - ja lubię kurki w całości).
Gdy grzyby już dobrze się przesmażą wlewamy śmietankę i dodajemy żółty ser.
Chwilę podgrzewamy na małym ogniu. W tym czasie odcedzamy makaron i wrzucamy go na patelnię, mieszając dokładnie z sosem. Dodajemy koperek lub natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Porady
To danie można wykonać w wersji szpinakowej zamiast kurek.
Dobrym pomysłem jest też wykorzystanie mozarelli lub sera pleśniowego do sosu.
Komentarze