Kurkowa z pomidorami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem fryzjerką. Bardzo lubię zbierać grzyby. Potem przygotowuję wyśmienite grzybowe dania dla męża i córeczki.

Składniki:

  • ● 1/2 kg kurek
    ● 1,5 l wywaru z kości i warzyw lub kostek rosołowych
    ● 25 dag ziemniaków
    ● 20 dag pomidorów
    ● 6-8 dag cebuli
    ● 5 dag słoniny
    ● 150 ml śmietany
    ● natka pietruszki
    ● sól, pieprz

Kurkowa z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurkowa z pomidorami 1. Kurki oczyszczamy, myjemy,
    kroimy w kawałki. Zalewamy wywarem
    i gotujemy ok. 15 minut.
    Ziemniaki obieramy, myjemy
    i kroimy w dużą kostkę. Gotujemy
    z grzybami ok. 15 minut.
  • 2. Cebule i słoninę kroimy
    w kostkę. Słoninę podsmażamy,
    aż wytopi się nieco tłuszczu,
    wsypujemy cebulę i podsmażamy.
    Dodajemy do zupy.
  • 3. Pomidory sparzamy, obieramy
    ze skórki i kroimy w cząstki.
    Dodajemy do zupy. Wlewamy
    śmietanę, mieszamy. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Wsypujemy
    posiekaną natkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy