Jestem fryzjerką. Bardzo lubię zbierać grzyby. Potem przygotowuję wyśmienite grzybowe dania dla męża i córeczki.
Składniki:
● 1/2 kg kurek
● 1,5 l wywaru z kości i warzyw lub kostek rosołowych
● 25 dag ziemniaków
● 20 dag pomidorów
● 6-8 dag cebuli
● 5 dag słoniny
● 150 ml śmietany
● natka pietruszki
● sól, pieprz
Kurkowa z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki oczyszczamy, myjemy,
kroimy w kawałki. Zalewamy wywarem
i gotujemy ok. 15 minut.
Ziemniaki obieramy, myjemy
i kroimy w dużą kostkę. Gotujemy
z grzybami ok. 15 minut.
2.Cebule i słoninę kroimy
w kostkę. Słoninę podsmażamy,
aż wytopi się nieco tłuszczu,
wsypujemy cebulę i podsmażamy.
Dodajemy do zupy.
3.Pomidory sparzamy, obieramy
ze skórki i kroimy w cząstki.
Dodajemy do zupy. Wlewamy
śmietanę, mieszamy. Doprawiamy
solą i pieprzem. Wsypujemy
posiekaną natkę.
Komentarze