Kutia inaczej

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.

Zgodnie z tradycją nie może na stole wigilijnym zabraknąć kutii.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka maku
    1 szklanka kaszy gryczanej
    20 dkg miodu
    1 cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
    Bakalie ( 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki orzechów włoskich, śliwki suszone, daktyle po kilka )

Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Kutia

Kutia inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cjnfpe 1. Mak opłukać, zalać wodą, gotować na małym ogniu. Odcedzić i zetrzeć w donicy lub przekręcić przez maszynkę dwa razy.
  • image-1sar5l8 2. Kaszę opłukać, zalać wodą około 2 szklanki, dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu aż całkowicie woda się wchłonie. Następnie dodać mak, wymieszać. Do gorącej masy dodać bakalie, olejek migdałowy, cukier waniliowy, miód, wymieszać. Kutię przełożyć do miski, udekorować orzechami i płatkami migdałowymi

Porady

Kaszę gryczaną można zastąpić ryżem ciemnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować