Langos placek węgierski

4.5 (183 ocen)

Idealny na bezmięsny obiad.

Składniki:

  • 2-3 sypkie ziemniaki
    30 g drożdży
    1 łyżka cukru
    1.5 szklanki mleka
    400 g mąki
    4 łyżki oleju
    sól
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Langos placek węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozetrzeć drożdże z cukrem i częścią ciepłego mleka, by uzyskać gęstość śmietany. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i ciepłe utłuc. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, olej, sól, ziemniaki i stopniowo dolewać ciepłe mleko, wyrabiając gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać w dłoniach na spory placek i smażyć na gorącym oleju z obu stron. Podawać na gorąco.

Porady

Placki doskonale smakują z różnymi sosami. Ja najczęściej podaję je z sosem czosnkowym, koperkowym lub serowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować