Langosze pyszne placuchy

4.99 (192 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, chrupiące, drożdżowe placki z kuchni węgierskiej. Szukając dobrego przepisu, znalazłam świetny na blogu "Facet na talerzu", jednak nie byłabym sobą gdybym go nie ulepszyła po swojemu :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na 4 langosze o śr. 13 - 14 cm (a więc spore)

    250 g mąki pszennej + 1/2 łyżeczki soli
    100 g ugotowanych ziemniaków (1 średni)
    15 g świeżych drożdży + płaska łyżeczka cukru
    180 ml ciepłego mleka
    2 łyżki oleju do ciasta
    masło klarowane z olejem w proporcji 1:1 do głębokiego smażenia

    sos czosnkowy :
    2 - 3 ząbki czosnku + szczypta soli
    2 łyżki oleju + 2 łyżki zimnej wody

    pozostałe produkty do okraszenia langoszy :
    4 czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
    70 - 100 g tartego sera żółtego
    1 mniejsza posiekana czerwona cebula
    łyżka posiekanego szczypiorku (u mnie własny szczypior czosnkowy)
Wystaw ocenę:

4.99 (192 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne

Langosze pyszne placuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2aiuuuq 1. Ugotowane w mundurkach ziemniaki ostudzić, obrać, przetrzeć przez sito na gładkie puree.
    W miseczce wymieszać 40 ml letniego mleka z drożdżami i cukrem, dobrze rozprowadzić i postawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut.
    Mąkę wsypać do miski, dodać sól, puree ziemniaczane, olej, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, pomału wlewać pozostałe mleko, jednocześnie wyrabiając (ciasto powinno być miękkie, gładkie i jednolite, w razie potrzeby podsypać mąką.
    Po wyrobieniu uformować kulę i włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż do podwojenia objętości.
  • image-1hj5c79 2. Kiedy ciasto sobie rośnie, zrobić sosik czosnkowy :

    Obrane ząbki czosnku pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do moździerza, dodać sól, utrzeć na gładką papkę, po czym dodać stopniowo olej i wodę cały czas ucierając do momentu aż powstanie gładka i jednolita konsystencja.
  • image-29194ea 3. Przygotować dodatki :

    Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypior i cebulę posiekać.
  • image-24c8q4w 4. W czasie kiedy będziemy formować ciasto rozgrzać tłuszcz w głębszej patelni lub w rondlu.
    Wyrośnięte ciasto lekko wygnieść obsypując ręce mąką, podzielić na 4 części, formować kule i rozciągać w ręku na placki tak aby były grubości ok. 1,5 cm i aby zmieściły się w naczyniu w którym będziemy smażyć.
    Rozciągnięte placki od razu kłaść pojedynczo na rozgrzany tłuszcz, smażyć szybko z obu stron.
  • image-0rg3vx2 5. Po czym wyłożyć na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • image-06p5ubt 6. Wierzch langosza posmarować sosem czosnkowym, dodać łyżkę śmietany lekko rozsmarowując, posypać serem, szczypiorem i cebulką.
  • image-0nev0ws 7. Smacznego zajadania :)

Porady

dla tych co uwielbiają mięso proponuję langosza z gulaszem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować