1.Ciasto:
1. W misce rozpuscic drozdze z dodatkiem cukru i pol szklanki mleka. Odstawic do wyrosniecia.
2. Ziemniaki ugotowac i potluc. Nastepnie dodac rozczyn z drozdzy. Mieszajac wlewac kolejno pozostale mleko i olej. Wyrabiac, dodajac make tak dlugo, az ciasto bedzie gladkie i lsniace.
3. Tak przygotowane ciasto przykryc sciereczka i pozostawic w cieplym miejscu, ok 15 min do wyrosniecia. Po tym czasie z ciasta formowac niewielkie placuszki.
4. W garnku rozgrzac olej(taka ilosc, aby langosze swobodnie w nim plywaly). Nastepnie do oleju wkladac uformowane placuszki i smazyc je na zloty kolor najpierw z jednej a potem z drugiej strony. Wykladac na recznik papierowy, aby osaczyc z tluszczu.
Sos czosnkowy:
W miseczce rozgniesc dwa zabki czosnku, dodac jogurt naturalny i majonez, wszystko razem wymieszac. Do sosu mozna dodatkowo uzyc swiezego lub suszonego koperku.
Langosze ulozyc na talerzu, nalozyc przyrzadzony sos czosnkowy, posypac potartym zoltym serem i polac ketchupem.
Smacznego!
Komentarze