Langosze

0 (0 ocen)

  • 40 min

Robie je dosc czesto, bo wszystkim smakuja. Sa oryginalne i co wazne, proste do zrobienia.

  • 40 min

Składniki:

  • 4-5 ugotowanych ziemniakow
    50g drozdzy
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    1 kg maki
    2 lyzki cukru
    starty zolty ser
    2 lyzki jugurtu naturalnego
    2 lyzki majonezu
    ketchup
    czosnek
    olej do smazenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Langosze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. W misce rozpuscic drozdze z dodatkiem cukru i pol szklanki mleka. Odstawic do wyrosniecia.
    2. Ziemniaki ugotowac i potluc. Nastepnie dodac rozczyn z drozdzy. Mieszajac wlewac kolejno pozostale mleko i olej. Wyrabiac, dodajac make tak dlugo, az ciasto bedzie gladkie i lsniace.
    3. Tak przygotowane ciasto przykryc sciereczka i pozostawic w cieplym miejscu, ok 15 min do wyrosniecia. Po tym czasie z ciasta formowac niewielkie placuszki.
    4. W garnku rozgrzac olej(taka ilosc, aby langosze swobodnie w nim plywaly). Nastepnie do oleju wkladac uformowane placuszki i smazyc je na zloty kolor najpierw z jednej a potem z drugiej strony. Wykladac na recznik papierowy, aby osaczyc z tluszczu.
    Sos czosnkowy:
    W miseczce rozgniesc dwa zabki czosnku, dodac jogurt naturalny i majonez, wszystko razem wymieszac. Do sosu mozna dodatkowo uzyc swiezego lub suszonego koperku.

    Langosze ulozyc na talerzu, nalozyc przyrzadzony sos czosnkowy, posypac potartym zoltym serem i polac ketchupem.
    Smacznego!

Porady

Najlepiej smakuja na cieplo:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować