Ciasto Łabędzi puch

4.5 (174 ocen)

Polecam pyszne ciasto do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szkl.cukru
    1 szkl.mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    1/2 szkl.oleju
    Masa:
    2 bułki zwykłe duże
    3 szkl.mleka
    1/2 szkl.cukru
    1 cukier waniliowy
    10 dag wiórków kokosowych
    1 margaryna
    dżem wiśniowy
    Posypka:
    1 łyżka masła
    1/2 szkl.cukru
    10 dag wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek.Do żółtek dodać proszek i wlać ocet,wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier.Miksując dodać żółtka a następnie olej.Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.
    Piec w temp.160 stopni przez ok.30 min.
  • 2. Masa:
    Bułki(środek) zalać 2 szkl.zimnego mleka i odstawić aby zmiękły.Rozdrobnić widelcem,nie odciskać.1 szkl.mleka zagotować z cukrami,dodać bułki i wiórki.Cały czas mieszając gotować 5 min.Wystudzić i połączyć z margaryną.
  • 3. Posypka:
    Masło roztopić,dodać,cukier i wiórki,usmażyć na złoto.
  • 4. Biszkopt przekroić na pół,posmarować dżemem i połową masy,położyć biszkopt i resztę masy,posypać posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować