Ciasto łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek.Do żółtek dodać proszek i wlać ocet,wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier.Miksując dodać żółtka a następnie olej.Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.
Piec w temp.160 stopni przez ok.30 min.
2.Masa:
Bułki(środek) zalać 2 szkl.zimnego mleka i odstawić aby zmiękły.Rozdrobnić widelcem,nie odciskać.1 szkl.mleka zagotować z cukrami,dodać bułki i wiórki.Cały czas mieszając gotować 5 min.Wystudzić i połączyć z margaryną.
3.Posypka:
Masło roztopić,dodać,cukier i wiórki,usmażyć na złoto.
4.Biszkopt przekroić na pół,posmarować dżemem i połową masy,położyć biszkopt i resztę masy,posypać posypką.
Komentarze