Łabędzie ptysiowe i ptysie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojoną w duże kostki margarynę.
Całość zagotowujemy i mieszamy do rozpuszczenia margaryny. Następnie garnek ściągamy z gazu i od razu wsypujemy mąkę, energicznie mieszając. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek.
2.Ciasto dokładnie studzimy.
Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku i dokładnie miksujemy.
3.Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie ptysie.
*można to robić szprycą, albo po prostu wykładać ciasto łyżeczką. Zarówno jednym jak i drugim sposobem ciasto po upieczeniu ładne wygląda.
Jeśli chcemy zrobić łabędzie, musimy wycisnąć jeszcze szyje , używamy w tym celu szprycy z małą okrągłą nakładką.
szyje powinny mieć kształt jak na zdjęciu.
4.WAŻNE: ptysie pieczemy następująco: 15 minut w temperaturze 210 stopni, potem 10 min w temperaturze 175 stopni.
5.Ptysie studzimy, przekrawamy na pół, nadziewamy ubitą śmietaną z cukrem pudrem i posypujemy cukrem pudrem. Jeśli robimy łabędzie, to wtykamy jeszcze szyje :-)
Porady
WAŻNE: ptysie pieczemy następująco: 15 minut w temperaturze 210 stopni, potem 10 min w temperaturze 175 stopni.
Komentarze