łabędzie ptysiowe i ptysie z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pyszny i ładny deser

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    -2 szkl mąki
    -2 szkl wody
    -200g margaryny
    -6 jajek

    +4 łyżki cukru pudru
    oraz 600ml śmietany 30%

    oraz cukier puder do posypania ptysiów.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łabędzie ptysiowe i ptysie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto parzone 1. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojoną w duże kostki margarynę.


    Całość zagotowujemy i mieszamy do rozpuszczenia margaryny. Następnie garnek ściągamy z gazu i od razu wsypujemy mąkę, energicznie mieszając. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek.
  • 2. Ciasto dokładnie studzimy.

    Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku i dokładnie miksujemy.
  • szyje 3. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.

    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie ptysie.
    *można to robić szprycą, albo po prostu wykładać ciasto łyżeczką. Zarówno jednym jak i drugim sposobem ciasto po upieczeniu ładne wygląda.

    Jeśli chcemy zrobić łabędzie, musimy wycisnąć jeszcze szyje , używamy w tym celu szprycy z małą okrągłą nakładką.

    szyje powinny mieć kształt jak na zdjęciu.
  • ptysie 4. WAŻNE: ptysie pieczemy następująco: 15 minut w temperaturze 210 stopni, potem 10 min w temperaturze 175 stopni.

  • ptys 5. Ptysie studzimy, przekrawamy na pół, nadziewamy ubitą śmietaną z cukrem pudrem i posypujemy cukrem pudrem. Jeśli robimy łabędzie, to wtykamy jeszcze szyje :-)

Porady

WAŻNE: ptysie pieczemy następująco: 15 minut w temperaturze 210 stopni, potem 10 min w temperaturze 175 stopni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować