Łaciaty sernik z piernikami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Klasyczny, uwielbiany w naszych domach sernik w duecie z pachnącymi przyprawami korzennymi i nadzianymi śliwkami piernikami to doskonała propozycja dla fanów tego najpopularniejszego ciasta w zupełnie nowej odsłonie, którą warto wypróbować.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5szklanki maki pszennej
    150g masła extra
    2 żółtka
    1 całe jajko
    3 łyżeczki kakao
    1/2 szklanka cukru pudru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masło do wysmarowania formy

    Masa serowa:
    1,20kg półtłustego sera
    200g masła
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    1 budyń waniliowy
    3 żółtka
    2 całe jajka
    2,5 szklanki mleka

    Polewa:
    200g mlecznej czekolady
    6 łyżek mleka

    Dodatkowo:
    500g pierników w kształcie gwiazdek
    kolorowa posypka do ciast



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Łaciaty sernik z piernikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1003h2n 1. Ciasto:
    Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kakao, cukry, masło, żółtka oraz całe jajko. Następnie zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika aby stwardniało (ciasto musi być twarde aby móc zetrzeć na tarce).
  • image-0w2c0p4 2. Po tym czasie obydwie części ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blachę o wymiarach 25cm x 39cm wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem.
  • image-046dwb9 3. Masa serowa:
    Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło i dalej ucierać. Następnie dodać mleko, budyń oraz ser partiami, cały czas ucierając aby masa serowa stała się gładka.
  • image-06ull8o 4. Połowę masy serowej wylać na spód blaszki gdzie było wcześniej starte ciasto, ułożyć pierniczki na całej powierzchni ciasta, a następnie wylać resztę masy serowej. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
  • image-1daxjf0 5. Polewa:
    Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji polewy.
  • image-0w3us17 6. Następnie wierzch wystudzonego ciasta polać polewą i posypać kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować