Puszysty , delikatny ,waniliowy sernik, nadziany truskawkami lub sezonowymi owocami zanurzonymi w nektarowej galaretce , to moja propozycja na pyszny, letni deser ;)
Łaciaty sernik z sezonowymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce oczyścić , umyć i osuszyć na sicie , jeśli mamy truskawki pokroić . Wodę , cukier i budyń wymieszać , nektar zagotować na gotujący wlać rozmieszany budyń , całość zagotować , na koniec wsypać owoce , odstawić
2.Jajka , cukier , cukier waniliowy , szczyptę soli ubić na puszysta pianę .
Ser zmielić lub zmiksować , dodać śmietanę , serek mascarpone , sernix , kaszę . Wszystko razem dokładnie utrzeć . Do masy serowej porcjami dodawać ubite jajka , delikatnie wymieszać . Masę wylać do przygotowanej formy o wymiarach 24/35 cm ,zrobić małe dołeczki , nakładać wcześniej przygotowane owoce , piec około 65 minut w temp. 175*C. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Komentarze