"Łaciata” zupa lub po prostu groszkowa

0 (0 ocen)

Najlepiej smakuje z kromką chleba.

Składniki:

  • Składniki:
    - 250 g groszku w łatki,
    - 1 -2 łyżki śmietany,
    - 1 marchew,
    - Majeranek, sól, pieprz do smaku,
    - Natka pietruszki,
    - Pęto kiełbasy wiejskiej,
    - Kostka rosołowa

"łaciata” zupa lub po prostu groszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy go dokładając kostkę rosołową. Pod koniec gotowania dokładamy startą marchew. Całość zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Kiełbasę kroimy w plasterki i rumienimy na patelni.
    Zupę przelewamy na talerze, podajemy z przygotowaną wcześniej kiełbasą oraz oprószamy pokrojoną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy