Lasagne z sosem słodko- kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Smażamy mięso mielone, gdy nie będzie już surowe dodajemy zioła i sos słodko- kwaśny. (Sos robiłam w lecie, dodałam link w razie czego. Do lasagne dodałam 2 słoiczki).
2.SOS BESZAMELOWY:: masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Gdy się rozpuści dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlewamy powoli mleko. Cały czas podgrzewamy na małym ogniu i energicznie mieszamy, by nie powstała wielka klucha. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno kładziemy płaty nieugotowanego makaronu, a na nie warstwę mięsa, ser żółty i rozprowadzamy cienką warstwę sosu beszamelowego. Powtarzamy tą kolejność 4-5 razy. Na wierzch kładziemy płaty makaronu, pozostałą część sosu beszamelowego, posypujemy serem żółtym i i układamy mozzarelle. Można posypać jeszcze ziołami.
4.Pieczemy w piekarniku 40- 50 minut w 180 stop.C.
Komentarze