Lasagne bez beszamelu

4.49 (187 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Trochę inna wersja tej tradycyjnej, ale równie pyszna!

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - makaron lasagne: 1 opakowanie
    - mięso mielone indycze: 500 gramów
    - pomidory w puszce, krojone: 1 puszka
    - ząbek czosnku zmiażdżony: 1 sztuka
    - cebula , drobno posiekana: 2 sztuki
    - pieczarki lub inne grzyby: 10 sztuk
    - Ser żółty /Gouda/: 200 gramów
    - oliwa z oliwek lub olej: 3 łyżki
    - słodka papryka mielona: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz świeżo mielony do smaku: 2 szczypty
    - bazylia i oregano: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne bez beszamelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i trzymamy na patelni do zarumienienia. Następnie dodajemy mięso. Smażymy aż będzie miękkie. Dodajemy pomidory razem z zalewą - dusimy ok. 10 minut. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżeczkę oliwy i rozcieramy na dnie i bokach. Układamy trzy plastry makaronu, nakładamy warstwę nadzienia, posypujemy startym serem, przykrywamy kolejnymi plastrami makaronu, nakładamy warstwę nadzienia posypujemy startym serem i tak aż do wykończenia składników. Ostatnia warstwa to makaron posypany żółtym serem. Całość nakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku przez 40minut w temperaturze 180C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować