Lasagne bolognese

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne ,syte danie ! Pracochłonne ale z całą pewnościa warto !

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 200 g makaronu lasagne (ze sklepu)
    400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    2-4 ząbki czosnku
    2 cebule
    150 - 400 g żółtego sera
    sól

    Sos beszamelowy:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    500 ml mleka
    suszone oregano i tymianek
    bazylia świeża lub suszona

Lasagne bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Przygotowujemy sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Płaty lasagni układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.


Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy