LASAGNE PO BOLOŃSKU

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

DANIE ŁATWE DO WYKONANIA WBREW POZOROM

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • - -300 gram makaronu lasagne
    - cebula
    -500 gram mięsa mielonego
    - kostka rosołowa lub szklanka rosołu
    -koncentrat pomidorowy
    - bazylia
    -tymianek
    -oregano
    -sól
    -pieprz
    -3 łyżki mąki
    - 1 szkl. mleka
    -żółty ser
    - olej lub masło do zasmażki

Lasagne po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos boloński 1. SOS BOLOŃSKI : cebulę podsmażamy z ziołami ,dodajemy mięso mielone i smażymy mieszając ,podlewamy rosołem ,dodajemy koncentrat pomidorowy
  • sos beszamelowy 2. SOS BESZAMELOWY : z mąki i oleju robimy jasną zasmażkę ,dodajemy mleko ciągle mieszając ,po zagotowaniu dodajemy garść startego sera .
  • image-037a09t 3. Naczynie natłuszczamy i smarujemy dno sosem beszamelowym ,następnie układamy makaron .
  • image-26g7so3 4. Na makaron wylewamy sos boloński ,następnie sos beszamelowy i znów układamy makaron .Tyle razy ile zmieści się w naczyniu .Na ostatnią warstwę makaronu wylewamy tylko sos beszamelowy i układamy ser.
  • image-1x4d2vf 5. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni -aż do zarumienienia .

Porady

Najlepiej kupić makaron jajeczny ,którego nie trzeba wstępnie obgotowywać (piszę na opakowaniu)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy