Lasagne po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SOS BOLOŃSKI : cebulę podsmażamy z ziołami ,dodajemy mięso mielone i smażymy mieszając ,podlewamy rosołem ,dodajemy koncentrat pomidorowy
2.SOS BESZAMELOWY : z mąki i oleju robimy jasną zasmażkę ,dodajemy mleko ciągle mieszając ,po zagotowaniu dodajemy garść startego sera .
3.Naczynie natłuszczamy i smarujemy dno sosem beszamelowym ,następnie układamy makaron .
4.Na makaron wylewamy sos boloński ,następnie sos beszamelowy i znów układamy makaron .Tyle razy ile zmieści się w naczyniu .Na ostatnią warstwę makaronu wylewamy tylko sos beszamelowy i układamy ser.
5.Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni -aż do zarumienienia .
Porady
Najlepiej kupić makaron jajeczny ,którego nie trzeba wstępnie obgotowywać (piszę na opakowaniu)
Komentarze