Lasagne po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w misce. Miksujemy za pomocą blendera. Odstawiamy na kilka minut. Smażymy na oleju na rumiano. Przygotowujemy na patelni sos beszamelowy : rozpuszczamy margarynę. Przesmażamy na niej mąkę. Za pomocą trzepaczki energicznie łączymy z mlekiem, zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i curry. Pieczarki oczyszczamy, kroimy. Cebulę siekamy, przesmażamy na oleju rzepakowym łącznie z pieczarkami. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, również przesmażamy . Ser trzemy na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy margaryną. Układamy kolejno: naleśnik, smarujemy go beszamelem, posypujemy pieczarkami i serem. Kolejny naleśnik, sos, mięso mielone i ser. układamy warstwy na przemian z mięsem i pieczarkami. Zapiekamy 60 minut w 180st. C.
Porady
Lasagne będzie bardziej zbliżone do włoskiego jeśli do sosu dodamy łyżkę przecieru pomidorowego.
Komentarze