Lasagne po polsku

0 (0 ocen)

Płaty makaronu zastąpione naleśnikami smażonymi na oleju rzepakowym, przekładane warstwami pieczarek, mięsa mielonego oraz sera.

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    2 szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    1 jajko
    1 łyżka oleju rzepakowego
    szczypta soli
    Sos beszamelowy:
    50g margaryny
    2 łyżki mąki pszennej
    500ml mleka
    pieprz ziołowy, curry
    Farsz:
    0,5 kg mięsa mielonego
    4 cebule
    0,5 kg pieczarek
    0,5 kg sera gouda
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w misce. Miksujemy za pomocą blendera. Odstawiamy na kilka minut. Smażymy na oleju na rumiano. Przygotowujemy na patelni sos beszamelowy : rozpuszczamy margarynę. Przesmażamy na niej mąkę. Za pomocą trzepaczki energicznie łączymy z mlekiem, zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i curry. Pieczarki oczyszczamy, kroimy. Cebulę siekamy, przesmażamy na oleju rzepakowym łącznie z pieczarkami. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, również przesmażamy . Ser trzemy na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy margaryną. Układamy kolejno: naleśnik, smarujemy go beszamelem, posypujemy pieczarkami i serem. Kolejny naleśnik, sos, mięso mielone i ser. układamy warstwy na przemian z mięsem i pieczarkami. Zapiekamy 60 minut w 180st. C.

Porady

Lasagne będzie bardziej zbliżone do włoskiego jeśli do sosu dodamy łyżkę przecieru pomidorowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować