Do tej potrawy można użyć każdego warzywa! Bez mięsa również wspaniałe smakuje
2 godz.
Składniki:
500 g pieczarek
1 średnia cukinia
Cebula
Papryka czerwona
250 g Fasolki szparagowej
Brokuł
3 Marchewki
4 duże plastry żółtego sera
Makaron do lasagne
Sos pomidorowy
Sos beszamelowy
Przyprawy (sól, pieprz, co kto lubi).
Lasagne wegetarianska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa myjemy. Te które wymagaja obrania że skórki obieramy. Fasolkę i brokuł gotujemy. Marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy. Cukinię również.
2.Pieczarki przesmazamy z cebulą. Dorzucamy marchewkę cukinię i ugotowany brokuł oraz fasolkę. Zalewamy wodą, żeby warzywa się poddusily. Posypujemy przyprawami, mieszając co jakiś czas.
3.W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy lub rozpuszczamy taki z torebki. ( sos beszamelowy : w mleku rozpuszczamy masło, dorzucamy mąkę, mieszamy tak aby powstała konsystencja sosu. Dodajemy sól i gałkę muszkatołowa do smaku). Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego uprzednio natlyszczonego.
4.Gdy warzywa są już miękkie wlewamy sos pomidorowy. Najlepiej chochelke lub dwie.
5.Do naczynia żaroodpornego, w którym już jest cienka warstwa sosu beszamelowego układamy 2 plastry makaronu do lasagne. Na makaron nakładamy łyżką warstwę masy warzywnej a na niej znowu warstwa makaronu. W ten sposób układamy 5 warstw.
6.Na ostatnią warstwę, na której jest już makaron znowu wykładamy sos beszamelowy oraz odrobinę sosu pomidorowego. Na sosy kładziemy ser.
7.Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Porady
Najlepiej smakuje gdy sami przygotowujemy oba sosy.
Komentarze