Lazanie z cukinią i szpiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy powolutku mlekiem, cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Chwilę gotujemy. Sos ma być konsystencji słodkiej śmietany tak, aby makaron się w nim ugotował. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2.Na łyżce oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy szpiank i smażymy chwilę, aż odparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem
Cukinię kroimy w plastry.
3.Na dno płaskiego naczynia wylewamy 3 łyżki sosu beszamelowego, układamy 3 plastry makaronu i połowę szpinaku, który polewamy odrobiną sosu i zakrywamy 3 plastrami makaronu, na który wykładamy połowę cukinii. Następnie układamy ponownie warstwę makaronu, sos, szpinak, sos, makaron, cukinia...
Przykrywamy folią aluminiową.
Wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Kroimy na porcje i podajemy.
Komentarze