Lazanie z cukinią i szpiankiem

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wegetariańska wersja lasagne w optymistycznym, zielonym kolorze :-)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron lasagne: 12 sztuk
    - szpinak (może być mrożony): 200 gramów
    - cukinia (mała): 3 sztuki
    - czosnek: 4 ząbki
    - masło: 3 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - mleko: 2 szklanki
    - gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazanie z cukinią i szpiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy powolutku mlekiem, cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Chwilę gotujemy. Sos ma być konsystencji słodkiej śmietany tak, aby makaron się w nim ugotował. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 2. Na łyżce oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy szpiank i smażymy chwilę, aż odparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem
    Cukinię kroimy w plastry.
  • 3. Na dno płaskiego naczynia wylewamy 3 łyżki sosu beszamelowego, układamy 3 plastry makaronu i połowę szpinaku, który polewamy odrobiną sosu i zakrywamy 3 plastrami makaronu, na który wykładamy połowę cukinii. Następnie układamy ponownie warstwę makaronu, sos, szpinak, sos, makaron, cukinia...

    Przykrywamy folią aluminiową.
    Wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
    Kroimy na porcje i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czosnek Szpinak Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować