Lasagne z bakłażanem w sosie pomidorowym

4.5 (197 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lasagne z bakłażanem, czyli zmodyfikowana wersja bardzo mięsolubnej Angeliny z książki "Kawalerowie Angeliny" autorstwa Briana O'Reilly

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - listki makaronu lasagne: 6 sztuk
    - bakłażan: 1 sztuka
    - pomidory w puszcze krojone: 2 sztuki
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - czosnek: 4 ząbki
    - żółty ser gouda (starty): 150 gramów
    - oliwa lub olej roślinny: 2 łyżki
    - przyprawy (sól, pieprz, papryka) wedle uznania: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne z bakłażanem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty makaronu wsadzamy na 2 minuty do osolonego wrzątku, wyciągamy i układamy na talerzu lub tacy w taki sposób, aby się nie posklejały. Bakłażana myjemy, kroimy w centymetrowe plastry i solimy. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie robimy sos.
    Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, solimy, dodajemy suszone (lub świeże) zioła i podsmażamy na patelni do zezłocenia. Przekładamy do miski z pomidorami, mieszamy.
    Bakłażana obsmażamy po minucie z każdej strony.
    W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy lasagni, bakłażana, żółtego sera oraz sosu.
    Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni, pierwsze 20 minut pod przykryciem, potem ściągamy pokrywę, można też dodatkowo posypać startym serem po wierzchu lasagni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować