Pyszne i treściwe danie dla fanów włoskiej kuchni.
60 min
Składniki:
kilka płatów makaronu lasagne (na 2 warstwy w naczyniu żaroodpornym)
125g żółtego sera o wyrazistym smaku
margaryna do nasmarowania naczynia
1 łyżka oliwy
Lasagne z beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę oraz marchewkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz mięso i smażymy. Po około 20 minutach dodajemy krojone pomidory oraz wino, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano, mieszamy i dusimy.
Makaron obgotowujemy przez ok. 2 min w dużej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy, a następnie delikatnie odsączamy i rozdzielamy płaty lasagne. Polewamy zimną wodą.
Przygotowujemy sos beszamelowy: w rondelku stop masło na małym ogniu, dodaj mąkę i gotuj mieszając 1 minutę. Rondel zdejmij z ognia i powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Postaw na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj, ciągle mieszając 1 minutę. Sos dopraw do smaku czarnym pieprzem.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy margaryną i kładziemy pierwszą warstwę makaronu. Następnie kładziemy połowę mięsa z cebulą, marchewką itd, polewamy połową sosu beszamelowego. Kładziemy kolejne płaty makaronu lasagne, mięso, polewamy sosem beszamelowym i żółty ser starty na tarce o dużych oczkach. Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni aż ser zrumieni się na złocisty kolor.
Komentarze