Lasagne z grillowanymi warzywami

0 (0 ocen)

Moja wersja tej włoskiej potrawy. Bez mięsa, za to z dużą ilością grillowanych warzyw. Aromatyczna, sycąca i smaczna! W sam raz na obiad, nie tylko dla jaroszy. Lasagne w takiej formie jest dużo zdrowsza (zawiera mniej tłuszczu i kalorii), ale równie smaczna jak tradycyjna wersja.

Składniki:

  • - 10 płatów makaronu lasagne (ok. 170 g),
    - duża cukinia,
    - strąk czerwonej papryki,
    - 1/2 strąka żółtej papryki,
    - puszka pomidorów w całości (bez skóry),
    - 4 łyżki przecieru pomidorowego,
    - 2 ząbki czosnku,
    - 20 dag żółtego sera,
    - 2 łyżki oliwy z oliwek,
    - łyżeczka masła (do formy),
    - łyżka siemienia lnianego,
    - łyżeczka słodkiej papryki,
    - łyżeczka suszonego oregano,
    - szczypta bazylii,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Lasagne z grillowanymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy warzywa: cukinię i papryki myjemy, osuszamy.
    Z papryk wyjmujemy gniazda nasienne, miąższ kroimy w paski. Cukinię kroimy wzdłuż, w długie plasterki.
    Oliwę mieszamy ze słodką papryką, oregano, solą i pieprzem. Przygotowaną mieszanką smarujemy warzywa - plastry cukinii i paski papryki, odstawiamy na ok. 10 minut.
    Rozgrzewamy patelnię grillową (lub zwykłą) i kładziemy na nią kawałki warzyw - cukinii i papryki bez osączania ich z zalewy.
    Warzywa rumienimy z obu stron przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, zdejmujemy z patelni.
  • 2. Pomidory z puszki osączamy z zalewy, dzielimy na pół. Jedną połowę kroimy w kostkę i odkładamy, drugą część miksujemy razem z zalewą i wylewamy na patelnię, na której grillowały się warzywa (w ten sposób zachowamy cały smak warzyw w sosie pomidorowym),
    Do zalewy na patelni dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przecier pomidorowy, bazylię i jeżeli to konieczne trochę wody (jeżeli sos jest zbyt gęsty). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Lasagne z grillowanymi warzywami (układanie warstw) 3. Makaron lasagne przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (dno i boki), a dno naczynia wysypujemy siemieniem lnianym.
    Na dnie naczynia rozsmarowujemy 2-3 łyżki sosu i przystępujemy do układania warstw: makaron - warzywa (plastry cukinii, paski papryki, kawałki pomidora) - sos - makaron - warzywa - makaron - sos.
    Na wierzchu układamy plasterki lub wiórki żółtego sera.
  • 4. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez 25-30 minut.
    Tuż przed podaniem wierzch można posypać ziołami.

Porady

Cukinię możemy zastąpić bakłażanem (po pokrojeniu do na plastry, należy posolić go, a po około 15 minutach, osączyć i opłukać, następnie postępować według przepisu), albo użyć cukinii i bakłażana pół na pół. Smak lasagne możemy wzbogacić dodając do warzyw na patelni 1-2 czerwone cebule pokrojone w ósemki. Zamiast żółtego sera możemy wykorzystać mozzarellę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Grill Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować