Lasagne z kurczakiem w sosie beszamelowym

4.49 (197 ocen)

  • 40 min

Lasagne to danie łatwe do przygotowania i bardzo efektownie wyglądające. Moja rodzina je uwielbia, z czym by nie było. Tak podane smakuje i wygląda rewelacyjnie a by je przygotować potrzebujemy niewiele składników :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na około 4 porcje:
    około 16 płatów makaronu Lasagne
    700 g fileta z kurczaka
    2 cebule
    60 g słonecznika
    40 g orzechów włoskich
    1 łyżka oregano
    czosnek granulowany lub ząbek świeżego
    sól
    pieprz

    SOS:
    75 g masła
    60 g mąki pszennej
    750 ml mleka
    odrobina mielonej gałki muszkatałowej
    sól
    pieprz

    300 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne z kurczakiem w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, przekładamy do miski.
  • 2. Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, dość dobrze przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  • 3. Usmażony blendujemy blenderem i przekładamy do cebuli. Całość przyprawiamy oregano, czosnkiem i jeśli potrzeba solą i pieprzem, mieszamy.
  • 4. Na suchej patelni prażymy słonecznik, orzechy łamiemy na mniejsze kawałki, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 5. SOS: Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszając trzepaczką chwilę smażymy, ale uważamy by jej nie przypalić.
  • 6. Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszając trzepaczką (na wolnym ogniu) zagotowujemy je i od tej chwili gotujemy około 5 minut (pamiętamy cały czas o mieszaniu trzepaczką).
  • 7. Gotowy sos delikatnie przyprawiamy.
  • 8. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania układamy kolejno: płaty makaronu lasagne, smarujemy je dość obficie sosem beszamelowym, posypujemy serem i kurczakiem, następnie znów makaron, sos i tak do wyczerpania składników, tak by ostatnią warstwą był makaron obficie posmarowany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem.
  • 9. Na samej górze zapiekanki rozkładamy orzechy włoskie i słonecznik.
  • 10. Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35-40 minut (z termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować