Lasagne to danie łatwe do przygotowania i bardzo efektownie wyglądające. Moja rodzina je uwielbia, z czym by nie było. Tak podane smakuje i wygląda rewelacyjnie a by je przygotować potrzebujemy niewiele składników :)
40 min
Składniki:
Składniki na około 4 porcje:
około 16 płatów makaronu Lasagne
700 g fileta z kurczaka
2 cebule
60 g słonecznika
40 g orzechów włoskich
1 łyżka oregano
czosnek granulowany lub ząbek świeżego
sól
pieprz
SOS:
75 g masła
60 g mąki pszennej
750 ml mleka
odrobina mielonej gałki muszkatałowej
sól
pieprz
Lasagne z kurczakiem w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, przekładamy do miski.
2.Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, dość dobrze przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
3.Usmażony blendujemy blenderem i przekładamy do cebuli. Całość przyprawiamy oregano, czosnkiem i jeśli potrzeba solą i pieprzem, mieszamy.
4.Na suchej patelni prażymy słonecznik, orzechy łamiemy na mniejsze kawałki, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
5.SOS: Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszając trzepaczką chwilę smażymy, ale uważamy by jej nie przypalić.
6.Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszając trzepaczką (na wolnym ogniu) zagotowujemy je i od tej chwili gotujemy około 5 minut (pamiętamy cały czas o mieszaniu trzepaczką).
7.Gotowy sos delikatnie przyprawiamy.
8.W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania układamy kolejno: płaty makaronu lasagne, smarujemy je dość obficie sosem beszamelowym, posypujemy serem i kurczakiem, następnie znów makaron, sos i tak do wyczerpania składników, tak by ostatnią warstwą był makaron obficie posmarowany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem.
9.Na samej górze zapiekanki rozkładamy orzechy włoskie i słonecznik.
10.Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35-40 minut (z termoobiegiem).
Komentarze