Lasagne z mięsem i szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Od niedawna poznaję tajniki gotowania i radzę sobie coraz lepiej. Moją ulubioną potrawą jest lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 1/2 kg mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego)
    ● 1/2 kg białego sera
    ● 1 op. mrożonego krojonego szpinaku
    ● 30 dag żółtego sera
    ● przecier pomidorowy
    ● 1 op. makaronu lasagne
    ● 2-3 ząbki czosnku
    ● oliwa z oliwek
    ● oregano
    ● łyżka bazylii
    ● sól, pieprz
    ● ostra mielona papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne z mięsem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lasagne z mięsem i szpinakiem 1. Mięso smażymy na niewielkiej
    ilości oliwy. Dodajemy przecier
    pomidorowy i przeciśnięty
    przez praskę czosnek. Doprawiamy
    solą, pieprzem, papryką
    i oregano, mieszamy i zdejmujemy
    z ognia. Makaron gotujemy
    3-4 minuty, odcedzamy.
  • Lasagne z mięsem i szpinakiem 2. Szpinak dusimy na oliwie.
    Dodajemy bazylię i o drobinę
    soli, mieszamy. Studzimy i dodajemy
    rozdrobniony biały ser.
    Jeszcze raz mieszamy.
  • Lasagne z mięsem i szpinakiem 3. W naczyniu żaroodpornym
    układamy najpierw 1/4 makaronu,
    następnie 1/2 szpinaku
    z twarogi, ponownie 1/4 makaronu i 1/2 mięsa. Posypujemy
    połową startego żółtego sera
    i układamy kolejne warstwy:
    makaron, szpinak, makaron,
    mięso i ser. Przykrywamy i pieczemy
    ok. 20 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    180 °C. Zdejmujemy pokrywkę
    i zapiekamy jeszcze 10 minut,
    aby ser się zrumienił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować