Lasagne z mięsem, pieczarkami i oliwkami pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam Lasagne nie mówiąc o mężu ;), dlatego też zawsze robię ją w większej blaszce. Dzisiejsza jest z dodatkiem dużej ilości pieczarek i zielonych oliwek, które uwielbia moja córa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na blaszkę 24 x 34 cm

    70 dag mięsa mielonego
    30 dag pieczarek
    słoiczek oliwek
    20 dag sera żółtego
    700 g sosu pomidorowego Valfrutta - bardzo fajny i nie za kwaśny przecier i w dodatku niedrogi ;)
    opakowanie makaronu do lasagne duże
    3 ząbki czosnku
    cebula
    4 łyżki oliwy
    sól
    pieprz
    cukier
    bazylia

    Sos beszamelowy
    Składniki:


    40 g masła
    30 g mąki
    1/2 l mleka
    sól
    świeżo mielony biały pieprz
    starta gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne z mięsem, pieczarkami i oliwkami pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w plasterki, tak samo oliwki. Cebule kroimy w drobną kostkę,czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy zmielone mięso i smażymy, aż będzie sypkie, dodajemy pieczarki i dusimy do znacznego odparowania wody. Wlewamy przecier i dodajemy sól, pieprz, bazylię. Mięso powinno być dobrze doprawione, ponieważ nie będziemy solić makaronu. Całość gotujemy chwilkę dokładamy oliwki, mieszamy i odstawiamy. W miedzy czasie robimy sos beszamelowy. Na dnie blaszki wylewamy chochelkę sosu rozprowadzamy układamy surowy makaron, następnie wg. uznania 2 chochelki sosu, warstwa makaronu, sos, makaron, aż do wykorzystania składników. Należy pamiętać, że jeżeli ostatnie wykończenie będzie stanowić makaron należy go obgotować we wrzątku 2- 3 minutki, ponieważ nie zmięknie z góry od sosu beszamelowego jeśli będzie surowy.Wierzch polewamy sosem beszamelowym. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 C pieca i pieczemy
    35 minut do zrumienienia się wierzchu, następnie posypujemy górę serem i ponownie zapiekamy kilka minut. Najlepiej jest wyciągnąć lasagne z pieca na około 1 godzinkę by odpoczęła, wówczas będzie się ładnie kroić i wystarczy delikatnie ponowne podgrzanie w piekarniku.
  • 2. Sos beszamel
    Masło roztapiamy w garnku tak by go nie zrumienić. Podsypujemy mąką i cały czas mieszając, podsmażamy na jasnożółty kolor. Następnie powoli wlewamy mleko cały czas mieszając by nie powstały grudki, aż otrzymamy kremowy sos. Garnek przykrywamy i gotujemy sos co chwilę mieszając na małym ogniu około 15 minut. Na końcu doprawiamy solą, gałką i białym pieprzem. Sos powinien być dobrze doprawiony tylko uważajmy przy dodawaniu gałki muszkatołowej ja dodałam około 1/3 łyżeczki ponieważ lubię jej wyrazisty posmak :).

    W wariancie z ziemniakami przed przykryciem sosu dodajemy ugotowane i pokrojone w plasterki ziemniaki i wtedy gotujemy 15 minut. W wariancie z warzywami można użyć mrożonych lecz uprzednio rozmrożonych postępujemy tak samo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować