Uwielbiam Lasagne nie mówiąc o mężu ;), dlatego też zawsze robię ją w większej blaszce. Dzisiejsza jest z dodatkiem dużej ilości pieczarek i zielonych oliwek, które uwielbia moja córa.
2 godz.
Składniki:
na blaszkę 24 x 34 cm
70 dag mięsa mielonego
30 dag pieczarek
słoiczek oliwek
20 dag sera żółtego
700 g sosu pomidorowego Valfrutta - bardzo fajny i nie za kwaśny przecier i w dodatku niedrogi ;)
opakowanie makaronu do lasagne duże
3 ząbki czosnku
cebula
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
cukier
bazylia
Sos beszamelowy
Składniki:
40 g masła
30 g mąki
1/2 l mleka
sól
świeżo mielony biały pieprz
starta gałka muszkatołowa
Lasagne z mięsem, pieczarkami i oliwkami pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy w plasterki, tak samo oliwki. Cebule kroimy w drobną kostkę,czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy zmielone mięso i smażymy, aż będzie sypkie, dodajemy pieczarki i dusimy do znacznego odparowania wody. Wlewamy przecier i dodajemy sól, pieprz, bazylię. Mięso powinno być dobrze doprawione, ponieważ nie będziemy solić makaronu. Całość gotujemy chwilkę dokładamy oliwki, mieszamy i odstawiamy. W miedzy czasie robimy sos beszamelowy. Na dnie blaszki wylewamy chochelkę sosu rozprowadzamy układamy surowy makaron, następnie wg. uznania 2 chochelki sosu, warstwa makaronu, sos, makaron, aż do wykorzystania składników. Należy pamiętać, że jeżeli ostatnie wykończenie będzie stanowić makaron należy go obgotować we wrzątku 2- 3 minutki, ponieważ nie zmięknie z góry od sosu beszamelowego jeśli będzie surowy.Wierzch polewamy sosem beszamelowym. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 C pieca i pieczemy
35 minut do zrumienienia się wierzchu, następnie posypujemy górę serem i ponownie zapiekamy kilka minut. Najlepiej jest wyciągnąć lasagne z pieca na około 1 godzinkę by odpoczęła, wówczas będzie się ładnie kroić i wystarczy delikatnie ponowne podgrzanie w piekarniku.
2.Sos beszamel
Masło roztapiamy w garnku tak by go nie zrumienić. Podsypujemy mąką i cały czas mieszając, podsmażamy na jasnożółty kolor. Następnie powoli wlewamy mleko cały czas mieszając by nie powstały grudki, aż otrzymamy kremowy sos. Garnek przykrywamy i gotujemy sos co chwilę mieszając na małym ogniu około 15 minut. Na końcu doprawiamy solą, gałką i białym pieprzem. Sos powinien być dobrze doprawiony tylko uważajmy przy dodawaniu gałki muszkatołowej ja dodałam około 1/3 łyżeczki ponieważ lubię jej wyrazisty posmak :).
W wariancie z ziemniakami przed przykryciem sosu dodajemy ugotowane i pokrojone w plasterki ziemniaki i wtedy gotujemy 15 minut. W wariancie z warzywami można użyć mrożonych lecz uprzednio rozmrożonych postępujemy tak samo.
Komentarze