LASAGNE z PESTO (LASAGNE al PESTO)

4.49 (148 ocen)

  • 60 min

Bardzo szybka w przygotowaniu bezmięsna wersja Lasagne. Z pewnościąWam posmakuje. Wyśmienity obiad na niedzielę. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • (porcja na 3-4 osoby )

    makaron lasagne (250g lasagne domowej roboty lub gotowej suszonej)
    100 g pesto z bazylii bez czosnku (pesto alla genovese senza l'aglio)
    1 mozzarella
    6 łyżek tartego sera typu Parmezan
    sól (do obgotowania makaronu)
     
    garść orzeszków piniowych
     
    NA SOS BESZAMEL (LA BESCIAMELLA):
    1/2 l mleka
    50 g masła
    2 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Pesto

Lasagne z pesto (lasagne al pesto) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować sos beszamel. Rozpuścić w rondelku masło, dodać mąkę i energicznie mieszając gotować przez chwilkę (do momentu, aż masła lekko się przyrumieni). Dodawać stopniowo gorące mleko, ciągle mieszajac (jeżeli chcecie uzyskać rzadszy beszamel wystarczy dodać więcej mleka). Gotować na małym ogniu ciągle mieszając. W momencie jak zacznie kipieć doprawić, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odczekać 2-3 min. poczym Wasz beszamel jest gotowy.
  • 2. Do gotowego beszamelu dodać pesto (pozostawić ok. 3 łyżeczki na dekorację) i dobrze wymieszać. Dodać trochę mleka jeśli beszamel jest dość gęsty (musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego).
  • image-0m87lw9 3. Mozzarelę pokroić na kosteczę. Przygotować blaszkę (lub naczynie żaroodporne) na dnie rozsmarować pare łyżek beszamelu, następnie przykryć płatami lasagne, rozsmarować ponownie trochę beszamelu, posypać trochę mozzarellą i startym Parmezanem,poczym przykryć nastepnymi płatami lasagne. Kontynuować w ten sposób do wyczerpania wszystkich składnikow. Ostatnia warstwa powinna być zakończona beszmelem, posypana Parmezanem, 'pochlapane' pesto (które zostało odłożone na początku, pesto można ewentualnie rozrobić z odrobiną ciepłej wody).
    Posypać lasagne garścią orzeszków piniowych.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Wstawić lasagne do piekarnika na 30-40 minut (piec na złoty kolor). Odczekac ok. 10 min., żeby Wasza Lasagne odpoczęła (jak to mowią Włosi;)), a następnie krójcie i Buon appetito!!!

Porady

RADA Wasza lasagne powinna składać się max. z 5 warst (płatów makaronu na wysokość), w przeciwnym razie bedzie za wysoka. Jesli zostanie Wam skladników, zróbcie jeszcze jedną blaszke lasagne.Albo już przystepując do ‘składania’ lasagne rozplanujcie sobie mniej więcej ile blaszek wam wyjdzie (wszystko zależy od blaszek jakimi dysponujecie). Pamiętajcie, że platy lasagne możecie dowolnie przycinać i pamietajcie, że w trakcie pieczenia makaron powiększa swoją objetość więc każda z warstw nie musi być idealnie przykryta płatami makaronu. Jeśli przygotujecie więcej Lasagne możecie ją zamrozić. Gdy będziecie chcieli ja serwować, rozmroźcie i podgrzejcie w piekarniku. Ja bardzo często robię dodatkową porcję Lasagne. W razie niespodziewanych gości lub 'leniwej niedzieli' mam gotowy obiad. Wyciągam ja noc wcześniej z zamrażalnika, wkładam do lodówki i następnego dnia odgrzewam ja w piekarniku. Polecam tą metodę ;) UWAGA!!! Nie można zamrażać Lasagne jeśli jeden ze składników był wcześniej mrożony. Pamiętajcie, że nie można nigdy zamrażać dwa razy produktów spożywczych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować